Suomalaiset rallikuskit

Suomi tunnetaan maana, joka tuottaa uumenistaan raivoisia ja sisukkaita rallikuskia maailmalle. Alla listattuna kaikkien aikojen menestyneimmät suomalaiset rallikuskit ja heidän saavutuksiaan. Lista ei ole paremmuusjärjestyksessä, mutta lähteinä on käytetty lehtileikkeiden lisäksi kuskien omia sivuja ja infoa.Mikko Hirvonen, joka on ilmoittanut lopettavansa rallikuskina, ylsi uransa aikana neljästi MM-hopealle ja kahdesti MM-pronssille. Kultamitali häneltä jäi saamatta, mutta hän on saanut urallaan 15 MM-voittoa!Timo Salonen voitti vuonna 1985 viisi rallia putkeen ja voitti MM kultaa. Viiden rallin putki pysyi ennätyksenä peräti 20 vuotta sen jälkeen. Salosta ennen ”the Flying Finn”, eli Timo Mäkinen sai lempinimensä lennättäessään Mininsä maailman nopeimpana kuskina 60- ja 70-luvuilla.Ari Vatanen on legenda. Hän voitti ensimmäisenä suomalaisena rallin maailmanmestaruuden kaudella 1981. Vatanen voitti myös Paris-Dakar rallin neljä kertaa uransa aikana.Hannu Mikkola voitti Suomen rallin, eli Jyväskylän suurajot seitsemän kertaa kolmella vuosikymmenellä! Hän voitti maailmanmestaruuden vuonna 1983, mutta tämän lisäksi saavutuksiin kuuluu myös yli 25 000km Lontoo-Meksiko-rallin voitto.Markku Alénilla on plakkarissaan peräti 801 erikoiskokeen voittoa, sekä epävirallinen maailmanmestaruus eli voitto FIA-cupissa vuonna 1978.Juha Kankkunen voitti urallaan neljä maailmanmestaruutta ja kolmella eri automerkillä. Hänelle kuuluvat myös 23 osakilpailuvoittoa. Kankkunen on suomalainen legenda, jonka nimi tiedetään rallin piireissä ympäri maailmaa.Myös Tommi Mäkinen on voittanut rallin maailmanmestaruuden neljä kertaa ja vieläpä peräkkäin! Mäkinen on ajanut kilpailunsa kovassa seurassa, sillä hänen kausillaan mestaruusehdokkaita oli enemmän kuin koskaan ennen.Jari-Matti Latvala on nuoremman sukupolven kuskeista, jolla on tunnetusti raju ajotyyli. Jari-Matti aloitti uransa jo seitsemän vuotiaana kun hän sai auton isältää, joka itsekin oli rallikuski. Mikko Hirvosen lopetettua Latvala jää ainoaksi suomalaiseksi pitkästä aikaa. Latvala ajoi huippukauden tällä kaudella ja sijoittui MM-hopealle, eli palkintosijalla! Vaikka kertoimetkin olivat Latvalan Betssonissa, se ei ihan riittänyt avittamaan häntä voittoon.Marcus Grönholm on rallin viimeisin suomalainen maailmanmestari 12 vuoden takaa. Hänellä on tilillään enemmän voittoja kuin kellään muulla suomalaisella rallikuskilla; voittoihin kuuluu mm. Suomen rallin voitto seitsemän kertaa uransa aikana ja 30 osakilpailuvoittoa.